Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Artiklar och reportage

2017

 

 

 

Att sälja en traktor

 

1957 den 23 januari köpte Peter Jönsson Sevdabo sin första Volvo T15, traktorn köptes ny och till det köptes en begagnad plog och en harv.

Traktor kostade 7900kr år 1957 och redskapen köptes för 1300kr

Tiden gick och traktorn såldes vidare.

Men nu i sommras så hittade traktorn tillbaka till familjen.

 

Sonen Per Erik Eriksson som nu bor på samma gård hade ett önskemål om att hitta traktorn och få den tillbaka till föräldra gården. Det enda han hade var ett gammalt foto av regskylten.  

Sagt och gjort  Peter fann traktorn hos Stefan Jönsson Simmelsberga.

Stefan som inte tänkt sälja traktorn fick snabbt andra tankar när han blev uppringd an Per Erik, Vilken grej

 

Plogen var också på vift.

Peter pratade med granne om sina små önskemål och det visade sig att han hade plogen stående i sin lada.  Vilken tur:)

 

 

 

Historia om udda traktorer

 

 

 

Deutz 8005

 

 Tillverkad 1966, ca 2000 traktorer producerades och endast 5 kom till Danmark 

 

Deutz motor  med 6 cylindrar och ZF transmission

 

 

 

 

 

UB 28 på 28 hk. 2-hjulsdriven 2-cylindrig Csepelmotor. Denna hittades som ett vrak i en by i Ungern. Traktorn blev tillverkad i Budapest år 1956. Den är renoverad till originalskick med originalfärg. Tillverkarna sneglade mycket på tjeckiska Zetor 25K när de började producera traktorn. Den blev tillverkad åren 1955-1960 men gick aldrig på export. 1960 kom Dutra-traktorn och tillverkningen upphörde.

 

 

 

 

Lanz Bulldog bandtraktor 55 Hk. Denna traktor är en encylindrig 2-takts horisontal medeltrycks-tändkulemotor för råoljedrift.

Växellådan har 6 st växlar med 6 hastigheter fram och 2 back.

Denna traktor köptes ny till Lydinge Gård 1941. Mycket styv jord där passade bandtraktorn bra. 50 st blev levererade till Sverige. Enligt chassi-numret är detta nr 1.

När arrendet löpte ut på Lydinge tog Gunnar Esbjörnsson traktorn med sig till Simmelsberga 1951. Den användes till alla möjliga lantbruksysslor.

Vid dikning på Simmelsberga så monterades 1 sneblad på maskinen till att hölja groparna.

En bit in på 60-talet så kom där större traktorer på gården och Lanzen blev stående från 1970 till 2016 då vi äntligen fick igång den igen! Mycket roligt att köra med den igen, men det är ett företag att starta den! Den kräver mycket värme!

 

 

 

 

 

 

 

 

Danmarksbesökare

Det började med att jag och tre Fergusongubbar besökte Danska Fergusonmuseets firande av 60, 70 och 80 årsjubilet av olika modeller. Vi hade med oss lite som Danskarna aldrig sett och när vi stod och pratade kom där fram en man och frågade ”Kenner du en mand der har en DOE jemme i Sverige?” Ja, Tor Svensson i Härslöv. Vi bytte tel.nr. och beslöt försöka träffas.

På Modelltraktorklubbens sommarresa i Danmark ringde jag Jens Ole och vi gjorde ett besök. Han frågade tror du jag kan få kontakt med Tor. Det fick han. Tor var med på resan. Två blå samlare möttes. Kan det bli bättre. Det bestämdes att dom skulle besöka Sverige. Kontakt togs med Tobbe och Anette ”8eren” traktorpullare som fixade och översatte.

Den 17/2 kom dom till Bo-Arne i Trelleborg och på eftermiddagen körde man till Stefan och Ann-Christin i Simmelsberga. Kvällen avslutades på Tre stjärnor i Kågeröd med middag och övernattning. Söndag morgon besöktes Simmelsbergagården där man tittade på ”snudetraktorer” och mycket annat (snude = lång näsa på Danska). Och så äntligen Tor och Irene i Härslöv ”DOE” resans höjdpunkt Jens Ole körde några ärevarv med ”DOEn” och fotoblixtarna lyste upp himlen

Efter ett lyckat besök bestämdes att en resa till Danmark skall göras 2018 efter att många kontakter har knutits. Ett STORT TACK till Tobbe och Anette.

Stefan Simmelsberga


Klicka här för att se fler bilder. Foto Torbjörn Andersson.

 

Spanska solkusten

Har varit en vecka på Spanska solkusten och laddat batterierna, behövs så här års! En dag körde vi upp i bergen för att titta på de fina vyerna, och de enorma odlingarna framförallt oliver men naturligtvis mycket frukt och grönsaksodlingar också. Inte mycket traktorer här, men efter några mils körning passerade vi en mack och minsann stod där en gammal Nuffield traktor, nästan panikbroms och i med backen
och av för fotografering. Tanken gick direkt till Nils-Arne för han har väl inga objekt hemma i garaget och tanken på att temat inför årsmötet är Nuffield, kollade dock inte om den var till salu. Det är ju 350 mil enkel resa, men man vet ju aldrig.

Vi har ju träffat på tyskar med traktor och vagn i Gibraltar som kört hela vägen genom Europa.
Nu ser vi fram mot årsmötet!

BP Sven

 

2016

Öppet Garage
I Skånska Dagbladet publicerades 8/10-16 en artikel från Willy Ingemanssons Öppet Garage. Klicka här för att komma till artikeln.

 

Veteranplöjningen i Fuglie

"Vårplöjning med veterantraktor kräver både härdigt sinnelag och mekanisk färdighet. Entusiaster från Veteranmaskinklubben Syd fick trots utmaningarna till fina fåror under en aktivitet i det fria på långfredagen."  Klicka här för att läsa hela artikeln i ATL om veteranplöjningen i Fuglie 25:e mars.

 

 

"Årets Dragkrok" 2015
Som många säkert känner till så utser Motorhistoriska Riksförbundet 5 arrangemang i hela Sverige som ingår i en tävling den 6 juni, varje år, och Harlösadagen blev en av dessa, och vi tog hem Dragkroken.

Prisutdelningen skedde på Medborgarhuset i Eslöv på kultur och idrottsgalan torsdagen den 18/2 och överlämnades av MHRFs ordförande Peter Edqvist och Mikael Sandholm på Nostalgika. Konfransier var Suzanne Sjögren på TV 4. En trevlig kväll med mycket underhållning bl.a Gunhild Carling. Ett stort Tack till alla som kom till Harlösa den 6 juni med eller utan traktor som med all sannolikhet bidrog till detta fin pris.

Nu satsar vi för fullt på årets Harlösadag, med nya artister och veterantraktorer.

Välkomna!
Vi i Harlösa


Se fler bilder under Bilder och media

 

2015

Stubbaracet i Östraby 12 sept
Den 13:e september stod det att läsa i Skånska Dagbladet om Stubbaracet i Östraby. Klicka här för att läsa reportaget. 

Auktion Ljungskile 15/8

Då var det dags igen med en rolig auktion på ca 25 Veterantraktorer och mycket annat ca 500 rop.
Vi drog iväg från Harlösa redan på fredagen vid 10:00 tiden, efter besök på Laholms traktordemotering
och fika stopp i Halland, var vi framme vid våra bokade stugor på Lyckornas camping  ca 1 mil från auktionen.

Sen eftermiddag anslöt "vår shoppingbil".l Anders J bil o släp efter lossning i Halland. Nu var det dags att för reka läget på auktionen och parkera Shoppingbilen på en strategisk plats. Väl framme konstaterades att skicket på traktorerna varierade, ingen överraskning. Tillbaks till campingen och det blev en jättefin grillkväll med bästa tänkbara väder.

Auktionen varade hela dagen och solen gassade på så pass att en äldre man svimmade av om det var av priserna eller värmen för teller inte historian. Efter Full lastning och mada stopp vid Varberg och en olycka på E6 (en som hade tappat en stationär tröska, dock ej vi) var vi åter i Harlösa efter midnatt.
En händelserik dag.

Lite axplock på priser + moms

Boxer       18,000
430           24,000--35,000      
36            10,000
Terrier       4,500 ----9,000
Nuffield    20,000
IH 523     15,000
Teddy       5,500---7,000
Viktor       12,000---16,000
Grålle        3,000
T22 -- 25   2,000---13,000
MF.            1,000---
320           18,000---21,000

BP Sven
Se fler bilder under Bilder och media 

 

Reportage i Skånska Dagbladet
Den 21 juli publicerades ett reportage i Skånska Dagbladet om medlemmar från VMKS. Klicka här för att läsa artikeln och se de fina bilderna. 

 

2014

TRUCK MEET på A3 i Norra Åsum

Hej!

Jag fick en inbjudan av Kristianstad Truck Meet om att närvara med veterantraktorer vid deras utställning på A3 Norra Åsum i Kristianstad. Det är tredje året som man arrangerar denna utställning. Det blev ett rekord av antalet besökare som var ca 5000 på två dagar.

Det kom 150 st. lastbilar med motivmålning, samt veteranbilar och motorcyklar. Jag Ivar med hatten och ett antal andra veterantraktorägare deltog även med antal veterantraktorer. Det kom aven ett antal lastbilsekipage från Danmark, Holland och Tyskland. Det var en stor succé hela arrangemanget.

Med vänliga hälsningar
Ivar ”med hatten”

Klicka här för att se bilder från utställningen.

 

Traktorsamlaren Bengt

Ett axplock av Bengt Johanssons traktorsamling i Östra Värlinge publicerades i Kvällsposten 30 november. Klicka på länken för att se bilderna: http://www.expressen.se/kvallsposten/traktorsamlaren-bengt/

 

Hört sen sist

En kund till mej vid namn Tommy Kristersson, kom in en dag och berättade att han fått hem sin BM55, öronen växte och efter hans berättelse tänkte jag detta är en intressant historia för VMKS så jag bad honom skriva ner några rader. Klicka här för att läsa Tommys egen berättelse.

BP Sven
 


Tommy Kristerssons BM55‏
 

Artiklar och reportage

Maskinens historia lika viktig som hästkrafter- ATL 20 mars 2000

Traktorbalett på Johannamuseet-YA 15 juni 2003

Veteraner i nya fåror-HD 10 oktober 2004

Årsmöte i Trelleborg 2006

Även äldre har sina beundrare-Kristianstadsbladet 10 mars 2007

Plöjning med veteraner lockade - HD 21 oktober 2007

Roland kör hellre traktor - Skånskan 5 oktober 2008

Gamla traktorer plöjer bäst - HD 24 oktober 2009

Stig-Olle Andersson i Skånskan 25 november 2009

Veteranträff i Tranås - SydSvenskan 20 augusti 2010

Gamla klenoder i nyskick- Ystads Allehanda 9 oktober 2010

Han sålde korna och började samla traktorer-SR Malmö 2010-10-29

Storsamlare visar veteraner - HD 12 maj 2011

Traktorbesök från Tyskland - Kristianstdsbladet 9 juli 2011

Traktorer rullar ut-Norra Skåne 1 september 2011

Stort intresse för veteranplöjning - Lokaltidningen 8 oktober 2011

Barn och ungdomar dras till landet och traktorer-HD 14 april 2012

Tor Lasson i Lokaltidningen 22 januari 2012

VMKS traktorrally 21 juli 2012

Samlar in pengar med sina veterantraktorer-SR Malmö 3 aug 2012

Monstermaskin skördar takhalm i Ysby-Laholms Tidn. 20 aug 2012